top of page

Samspill, mangfold og musikk som brobygger - en samtale med Yuval Halpern

martin13599

Oppdatert: for 3 døgn siden



Yuval Halpern er en allsidig sanger, komponist og korleder bosatt i Berlin. Han er blant annet musikalsk leder og vokalist i Sistanagila – et band der israelske og iranske musikere forener krefter på tvers av kulturelle grenser. Halpern er opptatt av hvordan musikk ikke bare kan underholde, men også fungere som en kraftfull brobygger mellom mennesker fra ulike bakgrunner.


– Musikk som et internasjonalt språk

Yuval trekker frem at musikk ofte “snakker” direkte til følelsene på en måte ord alene sjelden kan. I stedet for å overbevise noen gjennom diskusjon eller politikk, kommer musikken inn og berører et emosjonelt plan der fordommer og motstand kan smelte vekk:

“Musikk er et internasjonalt språk. Det er lettere å møtes gjennom musikk enn gjennom ord. Når det gjelder politikk, er det vanskelig å overbevise noen, men musikk rører følelsene våre.”

Gjøre noe sammen

Gjennom prosjektet Sistanagila samarbeider israelske og iranske musikere – kulturer som “ikke skal” passe sammen ifølge mange stereotypier. Likevel beskriver Yuval at nettopp det å “gjøre noe sammen” åpner dører og bryter ned fiendebilder:




“Hvis grupper som er ‘ment’ å hate hverandre, må utføre en oppgave sammen – enten det er å lage mat, skrive en bok, plante noe i hagen eller renovere et hus – så endres alt i løpet av kort tid. De oppdager at den andre siden ikke er så farlig som de trodde. I bunn og grunn er folk bare folk.”

For Sistanagila betyr det at israelske og iranske tradisjoner blandes til et nytt musikalsk uttrykk. De sammenligner det med et slags “musikalsk ekteskap” der hver kultur beholder sin identitet, men smelter sammen i noe som er større enn summen av delene.


Fra fiendebilde til felles prosjekter

En av de mest sentrale lærdommene i Sistanagila er at musikerne stadig oppdager hvor mye de faktisk har til felles, både i musikalske skalaer og rytmemønstre. Yuval understreker at målsetningen ikke er å “bevise” at én kultur er bedre enn en annen, men tvert imot å skape en ny kultur ved å hente inspirasjon fra begge sider:

“Vi er fra to land som vanligvis ikke forbindes med fredelig samarbeid. Likevel er vi venner. Musikk binder oss sammen – og når vi blander iranske og jødiske (israelske) tradisjoner, ser vi at de faktisk har mye til felles. Målet er ikke å utslette den andres kultur, men å skape et tredje uttrykk som forener det beste fra begge.”

“Ikke slåss mot konflikten – lag musikk av den”

I intervjuet kommer Yuval med et sterkt budskap om at verden altfor ofte deles inn i svart–hvitt, godt–ondt, “vi” og “dem”. Han mener at veien videre ligger i å skape felles arenaer der man faktisk gjør noe sammen – og musikk er et eksempel:



“Dersom du har en konflikt, ikke slåss mot konflikten. Lag et musikkprosjekt som skaper noe nytt ut av den. Gjør noe sammen – så blir det en mulighet til å bygge bro.”

Halpern påpeker at dette prinsippet er gyldig langt utenfor musikkscenen. Om grupper som tradisjonelt står mot hverandre, faktisk deler et praktisk prosjekt, vil de i mange tilfeller oppdage at motsetningene er mindre skumle enn antatt.


Personlig utvikling og ydmykhet

For Yuval og de andre musikerne i Sistanagila har møtet med “den andres” musikk også betydd at de måtte gå utenfor komfortsonen og lære nye uttrykksformer. Dette krever åpenhet og evne til å lytte – ikke bare spille sin egen kultur “høyest”. En slik prosess gir personlig vekst:




“Vi må være åpne for å motta og lære av hverandre. Hvis alt handler om ego, kommer vi ingen vei. Men hvis vi klarer å lytte, går vi inn i en spennende læringsprosess der vi stadig oppdager nye musikalske idéer.”


Inspirert av Jødisk Kulturfestival Trondheim

Yuval beskriver Jødisk Kulturfestival Trondheim som et utmerket eksempel på hvordan et relativt lite miljø kan skape store ringvirkninger:



“Det er første gang jeg er i Norge, og jeg synes det er fantastisk at det finnes en jødisk kulturfestival i Trondheim. Det er en sjanse for lokalbefolkningen til å oppdage noe nytt og for oss musikere til å dele kulturen vår. Jeg skulle gjerne sett en liknende festival om norsk kultur i Israel – så vi kan lære av hverandre der også!”

Et håp i en polarisert verden

Til slutt er Yuvals budskap at vi trenger musikk og kultur mer enn noen gang for å hindre at verden koker ned til enkle fiendebilder. Gjennom prosjekter som Sistanagila og arenaer som Jødisk Kulturfestival Trondheim kan mennesker med helt ulike bakgrunner bokstavelig talt spille sammen. Da blir mangfoldet en styrke i stedet for en grunn til konflikt.


Vil du oppleve unike kulturmøter som Sistanagila?

Følg med på programmet til Jødisk Kulturfestival Trondheim for konserter, foredrag og spennende møter mellom tradisjoner. Kanskje får du også inspirasjon til å begynne ditt eget prosjekt – et sted å gjøre noe sammen med mennesker “du ikke burde” ha noe til felles med. Det kan føre til overraskende samhold og ny skaperglede!


P.S. Abboner på nyhetsbrevet vårt her



1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page